понеділок, 10 червня 2013 р.

ОСТАННЯ НАДІЯ ПРИРОДНОГО КОМПЛЕКСУ «БІЛИЧАНСЬКИЙ ЛІС»

Той, хто любить наростки кленові,
Хто діброви молоді ростить,
Сам достоїн людської любові,
Бо живе й працює — для століть!
(М. Рильський «Ліс»)

С кожним роком зелені насадження в світі зменшуються з небаченою швидкістю. Замість них «виростають» багатоповерхові будинки або розважальні центри. Проте ніхто не задумувався, що ліс – це «легені планети». Звичайно, на даний час вільної території для забудови майже не залишилося, але через деякий час вже не буде що зрубувати, не буде жодного квадратного метру лісу, планета перестане дихати. Україна вже стоїть на порозі цієї біди. Відомий природний комплекс «Біличанський ліс» нещадно знищують та нелегально роздають під забудову. Біличанський ліс є важливим рекреаційним ресурсом та екологічним “бар’єром” для всього Київського регіону, який допомагає долати наслідки Чорнобильської катастрофи й стратегічно захищає мешканців.


В березні 2013 року було створене міжфракційне депутатське об’єднання  «За збереження природного комплексу «Біличанський ліс», яке очолив Народний депутат України Кутовий Вячеслав Григорович.
 Головна мета даного об’єднання – захистити та зберегти Біличанський ліс.
«Спільними зусиллями ми мусимо зробити так, щоб у найкоротші строки був підписаний указ президента про надання лісу природоохоронного статусу – національного парку. Цей статус захистить ліс від зазіхань будь-якої місцевої влади", – зазначає Вячеслав Кутовий.
Відповідно до підготовлених в НАН України обґрунтуванням, більша частина Святошинського лісопаркового господарства мала б увійти до складу окремого філіалу Національного природного парку «Голосіївський» – «Біличанський ліс».
Враховуючи численні акції протесту та звернення депутатів міжфракційного депутатського об’єднання  «За збереження природного комплексу «Біличанський ліс», Президент України Віктор Янукович пообіцяв надати Біличанському лісу статус Національного природного парку,  але на даний час Указ досі не підписаний, тому радіти ще рано.
На звернення голови міжфракційного депутатського об’єднання  «За збереження народного комплексу «Біличанський ліс» Вячеслава Кутового в Адміністрації Президента України відповіли, що проект Указу опрацьовується структурними підрозділами Адміністрації Президента України.


Отже, залишається лише сподіватися, що відповідний Указ буде підписаний найближчим часом і війна за Біличанський ліс, яка триває з 2008 року, нарешті закінчиться.
Крім того, 4 червня 2013 року за ініціативи Голови Міжфракційного депутатського об’єднання «За збереження  природного комплексу «Біличанський ліс» Кутового В.Г. відбулося засідання підкомітету з питань охорони і раціонального використання надр, тваринного та рослинного світу, охорони, раціонального використання та відтворення водних ресурсів, формування національної екологічної мережі, природних ландшафтів та об’єктів природно-заповідного фонду Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.
Основним питанням засідання було обговорення перспектив збереження  природного комплексу «Біличанський ліс», що займає територію близько 6,5 тисяч гектарів та є важливим екологічним чинником західного передмістя м. Києва. Окрім народних депутатів участь у засіданні взяли представники Міністерства екології та природних ресурсів, прокуратури м. Ірпеня, Київської міської та обласної державних адміністрацій та громадських організацій. 
Присутній на засіданні прокурор м. Ірпінь Пацкан Мирослав Васильович зазначив, що у січні-березні 2013 року прокуратура зареєструвала 500 позовів. Вже відкрито провадження понад 400 позовів. Кожного дня Ірпінський суд розглядає по 10 - 30 позовів. Дві третини ділянок території Біличанського лісу отримали мешканці Дніпропетровщини, Вінниці та інших областей. Оціночна вартість цих ділянок складає 16 мільйонів 750 тисяч гривень. Прокуратура накладає арешти на ділянки та подає клопотання про забезпечення позовів, щоб унеможливити перепродаж чи будь-які інші дії. Також прокурор Ірпеня наголосив, що станом на сьогодні скасовано 197 актів права власності на землю та реєстрацію 4 кооперативів.
Наприкінці засідання депутат Верховної Ради України, Голова міжфракційного об’єднання “За збереження Біличанського лісу” Вячеслав Кутовий, зачитав лист-відповідь від Адміністрації Президента.
“Дуже приємно, що ми провели таке засідання, що до нас приєдналась прокуратура, яка захищає наші права та права наших дітей на здорове майбутнє. Прикро, що облрада, не втручається в такі незаконні процеси в області. На подібні рішення селищної ради Облрада зобов’язана реагувати миттєво, а не через 5 років,” – додав на завершення свого виступу Вячеслав Кутовий.

Немає коментарів:

Дописати коментар